3 A Samsvarsbøyning

Hovedregel. Bruk av formene

Se Håndbok i grammatikk og språkbruk på sidene 17–20.

Kan du bruke disse adjektivene riktig?

NB! Dersom adjektivet beskriver et verb, bruker vi alltid intetkjønnsformen.

 

Skriv inn hvit/hvitt/hvite:

Onkels hus er helt . Både dører og vinduskarmer er . I hagen har han et bord og fire stoler. På det bordet ligger en duk. De stolene har han nettopp kjøpt. Den duken må han nok vaske snart.

 

Skriv inn stygg/stygt/stygge:

Åge har en uvane: Han skriver så ! Det er nesten umulig å forstå den skriften hans. Åge bor i et gammelt og hus. I går skjedde det en ulykke utenfor det huset.

 

Skriv inn grå/grått/grå:

Jon er blitt så i håret, enda han er ganske ung. Skjegget hans er også blitt . Liv synes det skjegget er veldig fint, men hun liker ikke det håret, og hun liker ikke at han går i klær. Han bruker ofte en genser og ei jakke.

 

Skriv inn gammel/gammelt/gamle:

Jeg traff en venn i går. Han gikk tur med den hunden sin. Vi satte oss på en benk under et stort, tre og delte mange minner.

 

Skriv inn sikker/sikkert/sikre:

Er du på at du vet hvor hytta ligger? For å være på den siden har jeg tatt med meg både kart og kompass. Det er ikke vi bør gå over vannet nå. Jeg er redd for at isen ikke er lenger. Vi har ingen beviser på det.

 

Skriv inn sjelden/sjeldent/sjeldne:

Pers hobby er å samle på frimerker, og han har mange merker nå. For noen dager siden fikk han tak i et svært frimerke. Det frimerket har han satt inn i et av frimerkealbumene sine. Han fikk også en mynt.

Brukernavn
Passord
Glemt passord Registrer deg
Du må logge inn dersom du ønsker å få lagret rekordene dine. Om nødvendig må du registrere deg først.
© Fagbokforlaget | Kanalveien 51 | 5068 Bergen | Ordretelefon: 55 38 88 38 | Ordrefaks: 55 38 88 39 | ordre@fagbokforlaget.no | Cookies | Personvern